Thursday, January 31, 2013

Tapai ubi goreng


Dah agak lama x makan tapai goreng. Kt kl ni mmg susah nk jumpa. Mungkin ada kt memana. Kbtln ibu beli byk tapai ubi tuk jamu jemaah umrah, tp ibu tlupa tuk hidang. 

Sb dh beli byk, xmau membazir, bosan mkn mcm tu je, baik aku goreng aje. Tawakal je la. Kalau diorg xnk mkn, aku habiskan. Bla dh msk ramai plak yg suka. Terutama abah. Berselera mkn. Ibu x suka sgt. X reti mkn katanya. 



Ini pula cendawan goreng ... feveret ibu ...  


Resepi tuk kedua-dua menu diatas sangat simple 

Bahan-bahan :

Tepung gandum
Tepung beras
Serbuk kari
Garam
Minyak masak

Cara membuatnya :

Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam mangkuk. sukatan ikut suka. lebihkan tepung beras supaya lebih rangup. masukkan serbuk kari. aku guna serbuk kari ikan. serbuk kari daging dan ayam pun boleh. sama je. gaul hingga sebati. masukkan garam secukup rasa.

Adunan tuk tapai goreng tu jangan masukkan serbuk kari. 

Panaskan minyak masak secukupnya. goreng dan hidang. siap!! 
senang kan ...

No comments:

Post a Comment