Assalamualaikum wbt
Selamat pagi. Hari ni breakfast laksam. Kuah laksam semalam masih berbaki, sayang nak buang, malas dah nak simpan beku. Kuah laksam yang lama un masih ada kat tempat beku. Entah bila nak guna balik semula tu. So kukus je la laksam sekejap. Dapat 10 gulung. Tu pun dah cukup banyak. Kalau tak habis, memang rezeki jiran-jiran la tu.
Ada yang betanyakan resepi. Kalau ada yang tanya aku kongsi lah. Kalau tak tanya, aku diamkan aje. Sebab aku sendiri pun tengok resepi orang jugak pun. Tu haaa pak ck google tu,baik bukan main. Tanya je resepi apa, dia memang tak kedekut.
Untuk laksam yang aku buat tu, ni resepinya.
Bahan-bahan laksam :-
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya ;-
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, tuang air suam, kacau sebati.
Kalau nak cepat, guna la blender, atau whisk, atau mixer.
Dah siap bancuh, boleh la kukus, tuang je atas tutup periuk.
Nak tahu dia dah masak ke belum, senang aje, kalau nampak menggelembung naik macam bukit bukau tu, haa masak lah tu. Sekejap aje masaknya. Yang buat lama tu sebab kena kukus satu persatu.
Ok, selamat mencuba ye !
No comments:
Post a Comment